Sofia - en Europamester

#1

Da Sofia og familien Hegstrup kørte afsted en mandag i juni, vidste vi ikke, at de ville komme tilbage med EM-titel og GULDmedalje.

Sofia er blot 13 år. Hun er eneste pige blandt hendes 3 brødre og så er hun 100 % hestepige. Man kan næsten sige, at hun er født på en hest og har næsten redet før hun kunne gå.

Sofia var tidligere springrytter og har bl.a. vundet en afdeling i Baltic Cup i 2012 og var en lovende springrytter.

Da Sofia kom hjem fra USA i 2013 besluttede hun sig for at ride dressur i stedet for springning. Først var det på pony, men Sofia blev ved med at skyde i vejret og snart var pony-størrelsen for bette og det passede bedre at komme op på en hest. Gennem det næste år blev der prøvet forskellige ponyer og derefter heste. Men det var først da hun så og red Santa, at hun kunne mærke den helt rigtige kemi. Santa var kun 7 år og havde allerede præsteret flotte resultater hos den tidligere ejer.

#2

På vej til Frankrig havde de planlagt et stævne i Hagen, Tyskland - en slags opvarmning til EM i Frankrig. Man må sige, det var en god opvarmning.  Sofia og Santa løb med 1. pladsen.

Alle os, der blev hjemme i Danmark, kunne følge Sofia og Santa på internettet. I Hagen var vi heldige at se det hele blive live-streamet. Og jublen kunne høres rundt omkring i Kjellerup og omegn, da Sofia sikrede sig 1. pladsen med hele 70,7 %. Derefter ønskede vi Sofia og familien held og lykke på deres videre færd sydpå.

Sofia skulle starte i klassen ”Children” – det er for 12-14 årige og det er første gang Danmark er med i denne konkurrence. Sofia var den eneste i denne klasse til at repræsentere Danmark, så det er noget af et pres at have på sine 13-årige skuldre.

#3

EM skulle afholdes i Vidauban, som ligger i Sydfrankrig og det skulle vise sig, at en hedebølge ville lægge sit visit i Vidauban samtidig. Den indledende konkurrence lå onsdag 1. juli og torsdag 2. juli. Sofia og Santa skulle ride torsdag kl. 9:36. Live-streming i Vidauban foregik på Jappeloup banen og her var vi så heldig at kunne følge Sofia på hendes første tur. Og hvilken tur, det skulle vise sig at blive. Santa fløj og dansede med de mest elegante bevægelser og Sofia red hende så flot. Det blev også til en sikker sejr med hele 74,133 % og Sofia kunne se Dannebrog blive hejst til tops for hende og Santa.

Kvalifikation til finalen skulle rides fredag og lørdag. Igen skulle Sofia og Santa på banen kl. 9:36. Desværre sker det, at de mister deres start nummer under opvarmningen og først opdager det, da de bliver kaldt på banen. Så skal der handles hurtigt. Uden startnummer vil hun blive diskvalificeret. Italien udviser god sportsmanship og låner hurtigt deres startnummer til Sofia, der lige så hurtigt får ”indstillet” den til det korrekte nummer. Så hurtigt ind på banen. Det siger sig selv, at det ikke er den bedste start at få og selvom Santa er rolig og tager det hele flot, smitter det måske af alligevel. I travøgningen kommer Santa til at slå over i et galopanspring. I denne slags konkurrencer er der ikke plads til fejl – og det kunne også ses på det færdige resultat. Sofia sluttede på en 6. plads med 70,233 %. Men hun var dog alligevel kvalificeret til finalen, som skulle rides af det 18 bedste i turneringen.

#6

Sofia og hendes familie tog til Vidauban og sejrede. Sofia fik nye nationale og internationale venner. Herhjemme i Danmark var vi alle sammen med hende hele vejen og hvilken rejse det har været. Os herhjemme er taknemmelige over at have haft muligheden for at være så tæt på noget så fantastisk og vi glæder os til at høre meget mere, når Sofia er kommet hjem.

Sofia kom hjem og fik en velkomst - værdig for en Europamester. TV Midtvest og MJA var på pletten og det blev til fint indslag og fine artikler. Silkeborgs borgmester, Steen Vindum og formanden for Fritids-, kultur- og idrætsudvalget, Gitte Willumsen kom også forbi med hilsen og blomster fra Byrådet. Champagne til børn og voksne, flotte kager, friske jordbær og dejlig vandmelon samt chips blev serveret for Europamesteren og alle gæster. KOOR's formand, Irini P. Veiler holdt en tale, der fik flere rørt til tårer.

Og sådan gik det til, at KOOR, Kjellerup, Danmark og Hegstrup fik en Europamester. Og sådan gik det til, at Sofia Valentina Hegstrup, som den første i Danmark, tog den første titel: EM dressur Children.

Tillykke Sofia med GULDET og titlen.

 

Kjellerup og Omegns Rideklub - KOOR

#4

Varmen i Vidauban sætter sit præg på flere heste og ryttere. At ride et mesterskab i +40 graders varme er hårdt – specielt, når det er børn, der deltager. Flere ryttere besvimede, da de red ud fra banen og rytterne blev direkte beordret af hesten så snart programmet var slut, og så skulle de køles af med fødderne i kolde vandbade i Medic-teltet. Nogle heste fik drop og alle heste blev skyllet og bruset så meget som muligt.

Søndag morgen sad vi klar ved computeren igen. Finalen blev redet på Milton banen og dermed var der desværre ikke live-streaming på Sofia. Så vi kiggede procenter i stedet og blev en anelse utålmodige, når opdateringen ikke var hurtig nok. Sofia skulle ride kl. 9:40 og varmen var ekstrem. Så mange danskere sad ved computeren eller med mobilen i hånden. Det var så spændende og næsten ikke til at holde ud. Da Sofia’s resultat popper op på skærmen lyder der brøl, skrig og jubel rundt i omkring i Kjellerup og omegn. Hold da op, det var vildt. Der ser man på skærmen, at Sofia Valentina Hegstrup og Santa står med 73,250 %. Der er langt ned til Sverige, der ligger nr. 2 med 71.250 %.

 

#5

Der hoppes og danses og Facebook’s server nærmer sig kogepunktet, da opdateringerne vælter ind… Sofia er sikret en plads i top 10… Nej, nu er hun sikret en bronze… nej nej nej – minimum sølv. Sidste rytter er fra Frankrig og har redet godt i turneringen. Hun kunne godt tage Sofia på målstregen. Da Frankrigs resultat bliver synligt på skærmen – er det som om, det er helt uvirkeligt. Sofia ligger fortsat øverst på listen! Jamen, det vil jo sige…. at Sofia vinder GULD!! Så exploderer det fuldstændigt. Telefoner ringer, Facebook når nu kogepunktet, da opdateringer vælter ind. Lykønskninger i KOOR’s gruppe og på Sofia og Niels’ væg popper op. Det er vildt. Så vildt. Så ufatteligt vildt. Og hvor må det være mere vildt i Vadauban og Camp Hegstrup J Igen blev smukke Dannebrog hejst til tops til ære for Sofia, Santa, Hegstrup og hele Danmark.